rtalmas finom falatok
VihaR 2005.07.01. 09:20
Az utbbi egy-kt vtizedben tpllkozsunk alapveten megvltozott, mennyisgi s minsg vonatkozsban egyarnt. lelmiszer-fogyasztsunk mennyisgi vltozst az letsznvonal javulsa okozta. Tpllkunk sszettelnek minsgi vltozst pedig a magasabb fokon feldolgozott lelmiszerek nagyobb arnya idzte el...
Tpllkozskultrnk sznvonalnak folyamatos emelkedse a mennyisgi tpllkozs helyett az ignyesebb, vltozatosabb, minsgibb tpllkozs irnyba tart. A tmeges lelmiszergyrtssal megvltoztak az ellltsi technolgik, felgyorsultak s leegyszersdtek a gyrtsi folyamatok. Ezek a jellemzk szksgszerv tettk a dmpingszer s egyidejleg biztonsgos lelmiszer-ellltsi folyamatok rszleges vagy teljes vltozst a hagyomnyoshoz kpest.
Eltrbe kerltek az llomnyjavtk, zfokozk, zjavtk, termszetes s mestersges sznezanyagok, klnfle aromk s tartstszerek. Az utbb felsoroltakat E betvel s valamiyen szmjeggyel jellik az lelmiszereken. Ezek tbbnyire rgebben is hasznlatos termszetazonos, teht a termszetben is elfordul anyagok. Felhasznlsuk azonban fokozottabb mrtk s kiterjedtebb lett, s az E jelzsek bevezetsvel egyszerbb vlt feltntetsk az lelmiszereken.
Sajnlatos mdon nagyon sok lelmiszert tartstanak benzosavval s sival, sokszor szksgtelenl. Ezeket E-210, E-211, E-212, E-213 jellssel tntetik fel. Fontos, hogy az ilyen jellssel elltott, vagy a benzotokat tartalmaz lelmiszereket minimlisra cskkentsk! Ugyanis ezek hossz veken t trtn fogyasztsa egszsgkrost hats lehet. Keringsi problmkat, allergis jelensgeket s brbetegsgeket okozhatnak. Nem ok nlkl ll a vilgon Magyarorszg vezet helyen az emltett betegsgek tern: ezt az lelmiszer-elllts ugrsszer fejldse s minsgi sszettelnek megvltozsa idzte el.
Kerljk el teht ezeket az teleket, s helyezzk eltrbe a termszetes llapot lelmiszerek arnyt, valamint a hagyomnyos tpllkokat. A magasabb feldolgozottsgi fok lelmiszereknl vlogassuk ki a fenti tartstszerek nlkli, termszetes eljrssal ellltott termkeket, pldul benzot nlkli savany kposzta, egyb erjesztett savanysgok, hagyomnyos lllts, adalkanyag-mentes erjesztett tejtermkek, lass rlels szalmiflk, hkezelssel tartstott konzervek. Ne fogyasszunk rendszeresen zestett, mestersges aromkkal ksztett, mestersges sznezket tartalmaz termkeket, mint pldul a gymlcsz termkek, a mestersges festkeket tartalmaz termkek.
|